De Ilhas van Porto

Voor het vak History of Housing van Sophie Rousseau heb ik samen met Robin Verstappen en Vincent Willems een studie gemaakt naar de ilhas van Porto. Het resultaat van deze studie is een essay geworden  dat in zijn geheel op deze pagina te lezen is. Omdat de masterstudie waarvoor dit essay is geschreven engelstalig is, is het essay in het engels.

 

De ilha is een woningtypologie die tot ontwikkeling kwam in Porto gedurende de 19e eeuw en die nog steeds op verscheidene plaatsen in de stad kan worden aangetroffen. Het is een voorbeeld van een serie woningtypologieën die zich gedurende de 19e eeuw, ten tijde van de industrieële revolutie, ontwikkelde in heel Europa.

 

Het essay beschrijft de verschillende fysieke aspecten en de historische ontwikkeling van de typologie, zijn bewoners en hun manieren van (over)leven in de ilhas, en de levensloop van de ilhas tot vandaag de dag aan toe. Tot slot wordt nog een vergelijking gemaakt tussen de de typologie van de ilha en gelijkende woningtypologieën in Engeland en Rio de Janeiro.

Alke van den Berg

Ilhas of Porto

Essay (HTML)